Фалунь Дафа в Україні і в світі

Оволодіння мистецтвом «управління без управління»

Більшість сучасних суспільств у всьому світі оцінюють людину по тому, до якої міри вона може контролювати іншу частину суспільства, або хоча б своє оточення. Уряди контролюють своїх громадян, а корпорації своїх службовців. Та річ у тім, що неможливо керувати світом, намагаючись змінити природний хід речей.

Неможливо оволодіти світом, намагаючись змінити природний хід речей
Неможливо оволодіти світом, намагаючись змінити природний хід речей. (Image via pixabay / CC0 1.0)

Досягти всього, нічого не роблячи

Ми можемо жити ефективніше, припинивши боротися й навчившись розслаблятися. Ви зможете заволодіти світом, якщо зрозумієте, як він улаштований, без застосування грубої сили, без прагнення контролювати все навколо. Даоське вчення Лао-цзи передає людям це знання, воно актуальне й сьогодні в різних галузях. Наприклад, його можна розглядати як посібник з управління своїми справами й навіть країною. У ньому викладено концепцію «управління без управління».

У будь-якому сценарії, коли правитель намагається стримувати й контролювати людей відповідно до свого плану, усе колись незмінно закінчується погано. Коли правитель не поважає особисте життя і свободу вибору окремих людей, народ стає жорстоким. З іншого боку, лідер, який використовує пасивніший та стриманіший підхід, завоює довіру людей.

Правитель, який використовує пасивніший підхід, завоює довіру своїх підданих.
Правитель, який використовує пасивніший підхід, завоює довіру своїх підданих. (Image: Carmine.shot via flickr CC BY 2.0)

Ми намагаємося контролювати близьких нам людей, наших дітей і, зрештою, наше майбутнє. Лао-цзи говорить, що застосувавши до себе «у-вей», або «недіяння», важливо не контролювати ситуацію, а слідувати за течією подій.

Очевидно, що людство далеко зайшло у своєму прагненні змінити довкілля, і тепер повинне змінити своє ставлення до цього. Треба розуміти, що всьому є межа. Переступивши певну межу, прагнення контролювати руйнує все, що ми намагаємося захистити і зберегти.

Ось, наприклад, дерева. Ви можете вибрати гарне місце, щоб посадити насіння, поливати, підживлювати його й забезпечити доступ до сонячного світла, але ви не контролюєте те, яким воно виросте.

Адаптація до змін

Даосизм вчить нас того, що життя проходить між двома протилежними принципами, такими як світло й темрява, високе й низьке, їнь та ян. Зміни неминучі. Ви можете досягти успіху, лише навчившись пристосовуватися до змін. Життя — це м’якість і податливість, а смерть — жорсткість і сухість.

Треба навчитися пливти за течією, а не чіплятися за камінь або гілку чи контролювати ситуацію. Є також люди, які даремно витрачають свою енергію, пливучи проти течії. Важливіше опиратися на свої сильні сторони, ніж намагатися працювати над слабкостями, і знайти правильну позицію.

Треба навчитися пливти за течією, а не чіплятися за камінь чи гілку, щоб контролювати ситуацію.
Треба навчитися пливти за течією, а не чіплятися за камінь чи гілку, щоб контролювати ситуацію. (Image: via pixabay / CC0 1.0)

Є ще один аспект, який потребує переосмислення. Він полягає в тому, що користь — це відносне поняття. Те, що може бути корисним в одному випадку, може виявитися марним і навіть шкідливим в іншому. Важливо навчитися залишати марне й переходити до корисного.

Помірність і неупередженість — це ключ до щастя, а вміння відпускати й розслаблятися — шлях до цієї мети.

Джерело: yuanming.ru

  • Чому існують люди

    Купити книгу Чжуань Фалунь а Україні
  • медитація Фалунь Дафа онлайн
  • Ми в соцмережах

    facebook підпишись instagram підпишись twitter підпишись
  • Популярне

    pic
    pic
    pic
    pic
    pic
    pic
    pic