Фалунь Дафа в Україні і в світі

Китайські ідіоми: витягати саджанці, щоб швидше росли

Ідіома «тягнути ростки, допомагаючи їм рости» (拔苗助長) узято з Gong Sun Chou Shang, історії Мен-цзи (також відомого як Менцій), який є одним із великих філософів в історії Китаю.

Нетерплячий фермер витягає саджанці, щоб вони швидше виросли
Нетерплячий фермер витягає саджанці, щоб вони швидше виросли. Ілюстрація: Zhiching Chen/Велика Епоха (Epoch Times)

В історії Мен-цзи розповідається про нетерплячого фермера, який колись жив у державі Сун у період Міжцарських воєн (476 — 221 до н. е.).

Фермер хотів, щоб його саджанці швидко виросли. Тому після посадки він цілий тиждень із нетерпінням спостерігав за ними й був дуже розчарований, побачивши, що вони ніскільки не виросли. Тоді він занурився в роздуми, як би отримати швидкі результати.

І, нарешті, придумав. Він вирішив, що саджанці ростимуть швидше, якщо потягнути їх трохи вгору. Він був так схвильований власною ідеєю, що ранесенько поспішив на поле. Фермер став тягнути саджанці із землі один за одним. Він дуже старанно працював і був непомірно щасливим, коли побачив, що завдяки його зусиллям саджанці стали ще вищими.

Коли фермер пізно ввечері прийшов додому, він сказав своїй дружині й синові:

«Сьогодні я дуже втомився, але не даремно, бо сьогодні я допоміг усім моїм саджанцям вирости ще більше».
Його син дуже здивувався цим словам і вранці пішов на поле, щоб переконатися в цьому. І що ж він побачив? Поле із сухими саджанцями.

Мен-цзи показав цією історією, що удосконалення благородного характеру є поетапним і досить тривалим процесом, і його не можна досягти через непродумані й поспішні дії.

Ідіома «Тягнути ростки, допомагаючи їм рости» нині використовується для позначення тих, кому не терпиться набути успіху і хто особисто руйнує те середовище, від якого цей успіх залежить. Іноді вона також використовується, щоб описати випадок, коли хтось форсує події в надії отримати швидкі результати.

Примітка:

Мен-цзи (коло 372 — 289 до н. е.) був визнаний найвідомішим послідовником конфуціанства після Конфуція.

Примітка перекладача: українськими аналогами китайської ідіоми 拔苗助長 є такі фразеологізми, як «забігати наперед», «надавати ведмежу послугу», «хто спішить, той людей смішить».

Джерело: epochtimes.ru

  • Чому існують люди

    Купити книгу Чжуань Фалунь а Україні
  • медитація Фалунь Дафа онлайн
  • Ми в соцмережах

    facebook підпишись instagram підпишись twitter підпишись
  • Популярне

    pic
    pic
    pic
    pic
    pic
    pic
    pic